Alexandra Elbakyan saa apua BTC: ltä akateemisten lehtien tuomiseen tutkijoille

Freelance-koodaaja, filologi ja neurobiologi Alexandra Elbakyan etsii vähän apua Bitcoin Evolution, koska PayPalin kaltaiset alustat ovat hylänneet hänet.

Alexandra Elbakyan odottaa BTC: ltä yritysapua

Elbakyanilla on verkkosivusto, joka tarjoaa lukijoille lukuisia akateemisia artikkeleita. Tämä ei olisi niin huonoa paitsi, että suurin osa näistä papereista on yleensä tilattava ja maksettava niistä, kun taas hänen verkkosivustonsa tarjoaa ne ilmaiseksi. Hänen sivustolla on tällä hetkellä saatavana jopa 80 miljoonaa artikkelia.

Yhtiö perustettiin, kun Elbakyan oli jatko-opiskelija. Hänellä oli erittäin vaikea aika löytää ilmainen tutkimus, jota hän pystyi lukemaan tai lainaamaan omien tutkimustensa tueksi, ja tuli siihen johtopäätökseen, että kyseisen materiaalin on oltava kaikkien saatavilla. Hänen verkkosivustonsa luonne on hiukan kiistanalainen siinä mielessä, että se ei tarjoa taloudellisia maksuja tai rojalteja alkuperäisille kirjoittajille, joten monet maksajayritykset – kuten PayPal – kieltäytyvät työskentelemästä hänen kanssaan.

Hän pyytää nyt sekä faneilta että lukijoilta bitcoin-lahjoituksia, jotta ne pysyisivät pinnalla, ja toistaiseksi salausvaluutta on ollut positiivinen lisä hänen toimintoihinsa. Äskettäisessä haastattelussa hän kommentoi saavansa päivittäin noin 600 000 käyntiä sivustolleen jopa yliopistojen ja instituutioiden jäseniltä, joilla muutoin olisi nopea ja helppo pääsy tällaisiin papereihin.

Hänen yrityksensä, joka tunnetaan nimellä Sci-Hub, on käytännöllinen tapa käytännössä kenelle tahansa saada käsiinsä johtava tieteellinen tutkimus, hän väittää. Taloustieteilijä John Paul Koning selitti, miksi fiat ei yleensä ole vaihtoehto Elbakyanin kaltaisille henkilöille:

Useimpiin tarkoituksiin ihmiset mieluummin käyttävät säännöllisiä fiat-maksuja, koska ne ovat helppoja, mutta kun heidät lukitaan, joko harjoittamalla laitonta toimintaa tai laillista toimintaa, jota pidetään sosiaalisesti hyväksyttävänä, bitcoinista tulee vaihtoehto. Ihmiset, jotka on lukittu näistä tavanomaisista järjestelmistä, huomaavat hitaasti, että bitcoin voi palvella heitä.

Muutama ongelma salauksen kanssa

Silti Elbakyan totesi, että salausvaluutta muodostaa vain pienen osan saamistaan lahjoituksista, koska monet ihmiset eivät vieläkään ole mukavasti käyttäneet sitä. Maksut tapahtuvat pääosin venäläisen Yandex-rahoitusalustan kautta. Hän selitti:

Joku kirjoitti minulle äskettäin sanomalla, että hänen maassaan huumeiden väärinkäyttäjät käyttävät bitcoinia ja kysyivät, onko muita tapoja lahjoittaa.

Lehdistön aikana Sci-Hub näyttää pärjäävän melko hyvin itselleen, ja se on kerännyt lähes miljoonan dollarin rahoitusta pelkästään kolmen viime vuoden aikana. Yhtiöllä ei kuitenkaan ole oikeutta käyttää mitään Yhdysvaltoihin perustuvia rahoitusalustoja, koska se ei ole hyvässä asemassa monien kustantamoyritysten kanssa. Sci-Hubiin on haastattu useita kertoja tekijänoikeuksien loukkauksista ja muista vastaavista rikoksista. Useat näitä asioita valvovista tuomarista ovat viime kädessä antaneet päätöksen Sci-Hubia vastaan ja vaatineet taloudellisten vahingonkorvausten maksamista.